De intelligente woning – Niko Home Control

In het project op de Louisalaan installeerden wij domotica van het merk Niko Home Control.  Wat is dat en wat zijn de mogelijkheden ?

Is de tijd rijp voor een echt slimme woning of blijft het bij gadgets? Het is zeker dat het internet sterk doordringt in onze woningen en heel wat meer zaken mogelijk maakt. Deze evolutie heet  “internet of things”. En we willen en kunnen steeds meer zaken bedienen vanop onze smartphone of tablet.

De thermostaat die weet wanneer je de woning hebt verlaten en automatisch de verwarming een graadje lager zet. En ‘s avonds bij thuiskomst de woning exact op de gewenste temperatuur brengt. De rookmelder die niet alleen melding maakt van brand maar meteen ook de belangrijkste verlichting inschakelt.

Ook de “alles uit-knop” en de “paniek-knop” zijn veel gevraagde toepassingen. Met de “alles uit-knop” doof je bij het verlaten van de woning alle lichten, met de “paniekknop” schakel je juist alle lampen in, om bijvoorbeeld ongewenste gasten de stuipen op het lijf te jagen. Andere toepassingen zijn de automatisering van rolluiken of zonwering naargelang zonsopgang of -ondergang.

Ook het aanmaken van sferen is een belangrijke. Met één druk op de knop selecteer je de gewenste sfeer, zoals de woning instellen op een avondje thuisbioscoop. De lichten dimmen in de gewenste stand, en AV-apparatuur en televisie schakelen zichzelf in.