10 tips tegen inbraak als je op vakantie gaat

Wanneer we vertrekken op vakantie, en de deur achter ons heen dicht trekken, maken we ons toch net iets meer zorgen over het risico op inbraak dan in de rest van het jaar. Een huis waar niemand aanwezig is, is een makkelijke prooi en je weet maar nooit wat je aantreft wanneer je terug thuis komt.

Met een aantal kleine maatregelen kun je het inbrekers al flink moeilijk maken. Daarom lijsten wij hieronder enkele eenvoudige tips op om jouw woning ‘inbraakproof’ te maken tijdens jouw welverdiende vakantie.

1. Ramen en deuren goed sluiten

Controleer bij vertrek of alle ramen en deuren goed dicht en vergrendeld zijn. Vergeet zeker het WC- en dakraampje niet. En dubbelcheck de garagepoort ook nog een keer. Indien er een schuifraam aanwezig is, kan je er een houten balkje of metalen profielijzer achter plaatsen zodat het niet kan opengeschoven worden.

2. Laat geen tuinspullen buiten staan

Berg alle tuingereedschap goed op. En laat bijvoorbeeld geen ladders in de tuin staan, waarmee inbrekers gemakkelijk op de bovenverdieping geraken. Sluit ook je berghok of tuinhuis met gereedschap goed af, zodat potentiële inbrekers er geen gebruik van kunnen maken.

3. Snoei struiken in de voortuin

Struiken in de voortuin of grote bloempotten vlakbij de voordeur kunnen voor dekking zorgen. Snoei ze dus zo laag mogelijk of verwijder ze helemaal. Zo zorg je ervoor dat je woning goed zichtbaar is en vermijd je dat potentiële inbrekers rustig en onopgemerkt aan de slag kunnen gaan.

4. Laat geen briefjes of sleutels achter

Laat zeker geen briefje met enkele korte instructies achter op de voor- of achterdeur. Dit is een regelrechte uitnodiging voor kwaadwillende. Verstop ook geen extra sleutels onder de deurmat of in een bloempot naast de deur. Dit zijn namelijk de eerste plaatsen waar een inbreker kijkt, in de hoop een makkelijke toegangsweg te vinden.

5. Berg waardevolle spullen goed op

Leg waardevolle spullen uit het zicht. Berg je juwelen, laptop, tablets goed op (liefst in een verborgen kluis). En zorg ervoor dat ze zeker niet meer op tafel liggen. Noteer ook het serienummer en maak er een foto van. Dit kan handig zijn, indien je toch aangifte moet doen bij de politie.

6. Geef het huis een bewoonde indruk

Probeer het huis een bewoonde indruk te geven wanneer je op vakantie bent. Laat enkele alledaagse spullen op tafel liggen, zoals pen en papier, een leeg glas, een tijdschrift,… Zo wek je de indruk dat er leven in de brouwerij is. Dit werkt bovendien afschrikkend op ongewenste gasten.

Spreek ook af met familie of vrienden om ervoor te zorgen dat de brievenbus elke dag wordt leeggehaald, de rolluiken open en dicht gedaan worden, de vuilbakken worden buitengezet, het gras gemaaid wordt,…

Heb je een 2e auto? Parkeer deze dan ook op de oprit, of vraag de buren om op jouw oprit te parkeren.

7. Plaats geen berichten op social media

Plaats geen berichten op het internet over je reisplannen. Inbrekers zitten namelijk ook op Facebook en Twitter. Deel je prachtige reisfoto’s na de vakantie, en geef potentiële inbrekers op die manier geen handige informatie over je afwezigheid.

8. Vraag de politie om een oogje in het zeil te houden

Ben je voor langere tijd afwezig of ben je op rondreis? Dan kan je aan de politie vragen om jouw woning tijdens jouw afwezigheid in de gaten te houden. Je kunt dit online aanvragen via de website politie.be (https://www.politie.be/nl/e-loket/afwezigheidsmelding).

De politie komt dan één of meerdere keren per dag even langs om te controleren of er geen abnormale activiteit is en of alle ramen en deuren gesloten zijn.

9. Werk met schriklichten

Stel je buitenlampen in op beweging. Buitenverlichting met een sensor schrikt ongewenste bezoekers af. Zo staan potentiële inbrekers meteen in de schijnwerper, iets waar ze zich absoluut niet lekker bij voelen.

Plaats daarnaast ook een timer op één of meerdere lichten in huis om jouw aanwezigheid te simuleren.

10. Installeer een alarmsysteem

Laat een degelijk alarmsysteem plaatsen. Een alarmsysteem vermijdt dat er een inbraak plaatsvindt. Dit komt vooral door het preventieve effect. Inbrekers zijn minder geneigd om nog proberen binnen te dringen in een woonst, wanneer ze zien dat er een alarmsysteem aanwezig is.

Bovendien draagt het eveneens bij tot het beperken van de tijd die de inbreker aanwezig is in de woning, indien ze toch de woonst binnendringen. Want wanneer een alarm afgaat, wordt de situatie oncomfortabel en kan een interventie van een bewoner of politie zich elk moment voordoen. Er blijft dan nog maar weinig tijd over voor de inbreker om zijn slag te slaan. Wanneer een ongewenste gast een alarm hoort afgaan, zal hij zich eerder onmiddellijk uit de voeten proberen maken in plaats van de inbraak verder te zetten en het risico lopen om betrapt te worden.