Alarmsysteem met meldkamer of liever zonder?

Bij sommige installateurs van alarmsystemen zien we dat het alarmsysteem aangesloten worden op een meldkamer. Wat zijn de voordelen en de nadelen hiervan? Is het beter om een alarmsysteem met meldkamer te voorzien of is dit overbodig?

Als je er voor kiest om een alarmsysteem te plaatsen dan rijst meteen ook de vraag: moet het alarmsysteem aangesloten worden op een meldkamer? Ook wij boden tot enkele jaren geleden deze optie aan. Maar onze jarenlange ervaring heeft ons geleerd dat, voor particuliere woningen, het aansluiten van een alarmsysteem op een meldkamer geen enkele meerwaarde biedt. Moderne alarmsystemen zijn immers voorzien van een app op je smartphone die je dezelfde informatie biedt dan een meldkamer. Maar dan wel uitgebreider en gratis.

Geeft een meldkamer meer geruststelling?

Als argument voor het aansluiten op een meldkamer zou kunnen gelden dat het contact met een medewerker een geruststellend gevoel geeft. Maar meer dan dat is het vaak ook niet. De man of vrouw in kwestie moet immers de hulpdiensten verwittigen indien nodig en kan je vanop afstand niet verder helpen. Hij kan niet voorkomen dat je bedreigd of fysiek aangevallen wordt.

De persoon in de meldkamer kan niet meer doen dat wat jij zelf ook kan doen, namelijk de juiste hulpdiensten bellen.

Bij de alarmsystemen die wij plaatsen krijg jij meteen een melding op jouw smartphone zodra je alarmsysteem een inbraakpoging registreert. Je wordt dus meteen verwittigd, zelfs als je niet thuis bent. Als je zeker weet dat het om een echt alarm gaat, kan je meteen de politie verwittigen. Als je eerst een gesprek moet aangaan met de meldkamer en deze moet dan alsnog de politie verwittigen, gaat er kostbare tijd verloren.

Bovendien mag een meldkamer geen enkele actie ondernemen als zij jou niet kunnen bereiken of wanneer niemand een geldige verificatiecode kan geven.

Een alarmsysteem met meldkamer brengt aanzienlijke maandelijkse kosten met zich mee

Aan een abonnement bij een meldkamer hangt ook een niet onaanzienlijk maandelijks prijskaartje vast. Bovendien zijn systemen met meldkamer vaak zodanig specifiek dat je echt wel aan een bepaald merk vast zit en je geen vrije keuze van installateur of onderhoudstechnicus meer hebt.

Je bent dus duidelijk goedkoper af met een degelijk alarmsysteem dat jou meteen zelf op de hoogte stelt van een poging tot inbraak via je GSM. De enige kosten die je na de installatie nog hebt zijn de jaarlijkse (verplichte) onderhoudsbeurten.

Voordelen van een alarmsysteem zonder meldkamer

De voordelen van een autonoom alarmsysteem zonder meldkamer zijn beduidend groter dan deze met meldkamer:

  • Uitbreidbaar zonder dat je vastzit aan een bepaald merk.
  • Geen maandelijkse abonnementskosten.
  • Snellere interventie door politie of hulpdiensten. Je hebt immer rechtstreeks contact met de hulpdiensten omdat je niet eerst een gesprek hebt moeten voeren met de meldkamer.
  • In een noodsituatie heb je zelf een beter zicht op welke hulpdiensten je moet inschakelen in plaats van het eerst aan iemand anders te moeten uitleggen en daarbij het risico te lopen dat de situatie door die persoon verkeerd wordt ingeschat.

Laat jouw alarmsysteem door ons plaatsen. Wij garanderen een professioneel, kwalitatief alarmsysteem, zonder verborgen kosten, geplaatst door ons gespecialiseerd team.