Alarmsysteem of camerabewaking? Of beide?

Een inbraak wil je nooit meemaken. Of je bent er al slachtoffer van geweest en wil dit in de toekomst voorkomen. Een inbraak brengt namelijk heel wat teweeg.

De schade kan behoorlijk oplopen, maar naast de gestolen spullen en het kostenplaatje die een inbraak met zich meebrengt, kan er ook emotionele schade zijn aangericht. Veel mensen voelen zich een tijdlang onveilig in hun woning, of voelen zich er zelfs niet meer thuis.

Daarom is het belangrijk om je woning goed te beveiligen. Woningen waar inbraakwerende maatregelen werden getroffen, en waar een alarm- en/of camerabewaking aanwezig is, zijn nauwelijks nog het slachtoffer van een inbraak. Een alarmsysteem of camerabewaking zijn beiden efficiënte middelen om je woning te beveiligen tegen inbraak. Maar vaak krijgen we de vraag wat nu het meest aangewezen is. Wij hebben de verschillen hieronder op een rijtje gezet zodat je de juiste keuze kan maken.

Waarom kiezen voor een beveiligingssysteem?

Elke 10 minuten wordt er ergens in België ingebroken. En bovendien heeft een inbreker slechts 30 seconden nodig om binnen te geraken in een woning die niet goed beveiligd is. Inbrekers hanteren verschillende manieren om snel proberen binnen te vallen in een woning. De meest voorkomende manieren zijn ramen en deuren openwrikken, het slot openbreken of de deur forceren.

Met een goed beveiligingssysteem zorg je er echter voor dat inbrekers uit jouw woonst wegblijven. Stevige sloten zijn natuurlijk belangrijk, maar een alarmsysteem en/of camerabewaking zijn extra effectief om een inbraak te voorkomen.

Beveiligen met alarmsysteem

Een alarmsysteem is een elektronisch systeem dat gebruikt wordt om inbraken tegen te gaan. Het alarmsysteem neemt, met behulp van sensoren, zijn omgeving waar en laat een alarm afgaan wanneer een situatie uit de hand dreigt te lopen. Dit systeem verkleint de kans aanzienlijk dat er in jouw woning wordt ingebroken.

Dit komt vooral door het preventieve effect dat alarmen hebben. Inbrekers zijn namelijk geen fan van lawaai en willen zo stil mogelijk te werk gaan. Het zien van een alarmsysteem, maakt voor hen een woning onmiddellijk veel minder aantrekkelijk om binnen te vallen.

Bovendien draagt het eveneens bij tot het beperken van de tijd die de inbreker aanwezig is in de woning, indien ze toch de woonst binnendringen. Want wanneer een alarm afgaat, wordt de situatie oncomfortabel en kan een interventie van een bewoner of politie zich elk moment voordoen. Er blijft dan nog maar weinig tijd over voor de inbreker om zijn slag te slaan. Wanneer een ongewenste gast een alarm hoort afgaan, zal hij zich eerder onmiddellijk uit de voeten proberen maken in plaats van de inbraak verder te zetten en het risico lopen om betrapt te worden.

Voordelen van een alarmsysteem

 • Doeltreffend!
 • Vermindering van het onveiligheidsgevoel
 • Betrouwbaar
 • Makkelijk uitbreidbaar met verschillende componenten
 • Een alarmsysteem schrikt mogelijke inbrekers af

Beveiligen met camerabewaking

Camerasystemen maken vooral gebruik van identificatie en herkenning. Inbrekers worden afgeschrikt bij het zien van camera’s, hang ze dus vooral in het zicht en jaag zo de ongewenste bezoekers weg.

Camerabewaking biedt echter geen volledige bescherming, aangezien de camera’s relatief makkelijk te omzeilen zijn voor inbrekers. Een simpele vermomming of het afplakken van de lens kan er voor zorgen dat de dader rustig zijn slag kan slaan. Als je dus kiest voor camerabewaking is het aan te raden om gebruik te maken van meerdere camera’s om zo toch de inbrekers te kunnen identificeren.

Het mooie aan beveiligingscamera’s zijn dat ze jouw ogen zijn wanneer je er niet bent. Bekijk alle beelden live of achteraf via een app. Hedendaagse bewakingscamera’s kunnen ook beweging melden en zijn daarom een mooie aanvulling op een efficiënt alarmsysteem. Ze zijn echter nooit een vervanging van een alarmsysteem.

Voordelen van beveiliging met camerasysteem

 • Afschrikkend effect
 • Vermindering van het onveiligheidsgevoel
 • Makkelijk te installeren en onderhouden
 • Onbetwistbaar bewijsmateriaal in geval van misdaad

Nadelen van beveiliging met camerasysteem

 • Relatief makkelijk te omzeilen door inbrekers
 • Geeft geen onmiddellijk signaal bij inbraak, en kan enkel gebruikt worden (ter identificatie) nadat de feiten al zijn gepleegd.
 • Camerabewaking is minder effectief als ‘stand-alone’ inbraakpreventie, maar het is daarentegen een ideale aanvulling op een alarmsysteem.

Beveiligen met alarmsysteem én camerabewaking

Zowel een alarmsysteem als een camerasysteem is een goede oplossing om je woonst, familie en bezittingen te beveiligen. Maar een combinatie van beiden zorgt voor een nog betere beveiliging.

Camerabewaking is een perfecte aanvulling op een alarmsysteem. Indien er gevaar dreigt, gaat het alarm af en kan je via de camerabeelden meevolgen wat er gaande is. Zo kan je onmiddellijk in actie schieten indien er echt iets aan de hand is, en bijvoorbeeld politie of buren optrommelen om een kijkje te gaan nemen. Gaat het om vals alarm? Des te beter. Indien je dan toch iets gemist zou hebben, is dit nog geen probleem want alle beelden worden automatisch opgeslagen op een harde schijf.

Verder werkt het natuurlijk ook extra demotiverend voor inbrekers. Een zichtbaar beveiligingssysteem heeft een afschrikkend effect. Potentiële inbrekers zullen zeker niet happig zijn om een woning binnen te vallen waar zowel een alarmsysteem, als extra camerabeveiliging aanwezig is. Ze zullen de woonst links laten liggen en eerder op zoek gaan naar een ander slachtoffer, waar het makkelijker is om onder de radar te blijven en niet betrapt te worden.