Hoe kiezen dieven een woning?

Het aantal inbraken is aan een dalende trend bezig. Als we over een inbraak horen of lezen, hopen we iedere keer opnieuw dat ons huis niet het volgende doelwit is. Maar hoe kiezen inbrekers hun slachtoffers? Waar gaan ze op letten wanneer ze inbreken? Gebruiken ze tekens of geheime symbolen als ze op verkenning gaan?

Dankzij de coronacrisis vinden er minder inbraken plaats. Mensen werken meer van thuis, de sociale controle is groter en op veel plekken is er ook meer politie aanwezig.

Als er toch een inbraak plaatsvindt, zorgt dit voor heel wat schade. Zo is er de materiële schade, maar ook de psychologische schade valt niet te onderschatten. Je slaapt slechter, je bent bang en je voelt je niet meer veilig in je eigen huis. Maar hoe gaan inbrekers nu te werk? Gaan ze op verkenning en laten ze dan tekens achter? Waarom kiezen ze net jouw woning?

Dieven op verkenning

Vooraleer ze ergens inbreken, gaan dieven meestal op verkenning. Wanneer ze naar hun normen het “goede” huis gevonden hebben, kunnen ze iets achter laten om het hen nadien gemakkelijk te maken. Zo zijn er in Oost-Vlaamse gemeenten tandenstokers gevonden tussen de voordeur. Tandenstokers die tussen de deur blijven zitten, wijzen er op dat de deur niet veel gebruikt wordt. Soms kunnen er ook stokjes of takjes gebruikt worden.  Maar er bestaan ook andere hulpmiddelen om een woning te markeren. Zo gebruiken dieven ook nog elastiekjes, steentjes of plakband.

Tekens die op of rond de woning verschijnen, is eerder een mythe. Zo kunnen het bijvoorbeeld tekens zijn om een defecte leiding aan te geven.

Wil je helemaal een gerust gevoel, dan kan je je woning laten beveiligen met een alarmsysteem. Hierbij kan je kiezen tussen drie soorten alarmsystemen, namelijk:

  • Ten eerste heb je een draadloos alarmsysteem.
  • Ten tweede heb je een bekabeld alarmsysteem.
  • Maar je kan tenslotte ook kiezen voor een hybride alarmsysteem. Dit systeem is zowel draadloos als bekabeld.

Wel alarmsysteem je ook kiest, het heeft een aantal voordelen.

  • Een alarmsysteem is betrouwbaar.
  • Daarnaast is het ook doeltreffend. Doordat het niet enkel in de woning wordt geplaatst maar ook buiten de woning, zorgt het ervoor dat het inbrekers gaat afschrikken. Wat zeker niet onbelangrijk is, is dat het je ook een veiliger gevoel heeft.
  • Een ander voordeel is dat je als optie kan kiezen om een stil alarm aan te zetten. Als er toch een inbraak plaatsvindt, kan er een melding gestuurd worden naar de politie.

Wil je graag een nog groter veiligheidsgevoel creëren? Dan kan je een alarmsysteem combineren met camerabewaking. Je neemt dan best meerdere camera’s, want één camera kunnen inbrekers nog omzeilen. Hou er ook rekening mee dat camera’s geen vervanging zijn van een alarmsysteem. Ze zijn eerder een aanvulling op een alarmsysteem.

Cybercriminaliteit

Maar zoals reeds gezegd is het aantal woninginbraken dankzij de coronacrisis gedaald. Maar hoe komen dieven dan wel aan hun trekken? Stelen ze op een andere manier? Het actieterrein van dieven verschuift naar cybercriminaliteit. Dieven lichten mensen online op of stelen op deze manier. Denk maar aan phishing. Dieven proberen achter je bankgegevens te komen. Ze sturen mails of sms’jes met daarin een link. Daar gaan ze naar jouw gegevens vragen. Omdat ze de sites zo goed namaken, kan je het moeilijk van de echte onderscheiden. Voor phishing geldt één regel: klik nooit op een link.

Ook dieven gaan inventief te werk. Naast phishing gaan ze je ook telefonisch contacteren. Ze camoufleren hun telefoonnummer en doen zich bijvoorbeeld voor als je bank. Ook hier geldt er een belangrijke regel: geef nooit je bankgegevens door via de telefoon.

Maar ook al doet cybercriminaliteit meer en meer zijn intrede, klassieke woninginbraken verdwijnen niet. Wees dus op je hoede als je vreemde zaken opmerkt rond je woning. Wil je de dieven al een stap voor zijn? Twijfel dan niet om een alarmsysteem te laten installeren. Contacteer ons gerust bij vragen of advies. Wij helpen je graag verder.