Misverstanden over inbraken

In België gebeuren er maar liefst meer dan 144 inbraken per dag! We hopen allemaal dat onze woning niet het volgende doelwit wordt. Naast het feit dat uw kostbare goederen, waar u hard heeft voor gewerkt, verdwenen zijn, is er ook het psychologische trauma. Vaak zijn angst en slapeloosheid het gevolg.

Over inbraken zijn er heel wat misvattingen. Mag je zomaar camera’s plaatsen? Zijn er minder inbraken in appartementen? Werkt een alarmsysteem ontradend? Gebeuren inbraken altijd ‘s nachts?

Hieronder geven we het antwoord op enkele van deze overtuigingen.

Een inbraak is gewoon pech.

Toch niet. Woningen waar inbraak werende maatregelen werden getroffen en waar een alarmsysteem aanwezig is, worden nauwelijks het slachtoffer van een inbraak. Deze maatregelen werken ontradend bij inbrekers. Uiteraard willen inbrekers niet gestoord of betrapt worden en is snel handelen aangewezen. Hoe moeilijker u het hen maakt of de kans dat ze betrapt worden vergroot, hoe kleiner de kans is dat ze in uw woning inbreken.

U moet steeds de politie binnenlaten wanneer deze aanbelt

De afgelopen jaren werden verschillende berovingen vastgesteld waarbij de dieven zich voordoen als politiemannen of werknemers van de watermaatschappij of elektriciteitsmaatschappij. In vaktermen noemt dat diefstal met list.

Wanneer u twijfelt aan de identiteit van degenen die aanbelt, vraagt u een identiteitsbewijs. Bel de politie wanneer u onzeker bent en laat de persoon in geen geval binnen. Ook een politieagent moet zich kunnen identificeren wanneer u hem daarom vraagt.

Inbrekers kiezen willekeurig een woning uit

Hoewel het niet echt een eerbaar beroep is, gaan veel inbrekers toch niet altijd ondoordacht te werk. Ze letten op dingen die uw afwezigheid verraden, zoals een afwezigheid van licht en beweging, een uitpuilende brievenbus, gesloten rolluiken, …

Ze controleren ook de aanwezigheid van een alarmsysteem, politiepatrouilles en de zwakke plekken van een woning.

Uw vakantie aankondigen op Facebook of laten weten waar u op dat moment aan het eten bent is voor inbrekers een dankbare tip dat ze ongestoord hun gang kunnen gaan tijdens uw afwezigheid.

Er zijn steeds meer inbraken

Volgens de politiestatistieken zou het aantal inbraken afnemen. Ik ga niet direct officiële cijfers in vraag stellen, maar het mag ook wel eens gezegd worden dat heel vaak de politie niet bereid is een PV op te stellen, laat staan langs te komen, wanneer ze een oproep krijgen voor een inbraak. Ik hoor uit diverse hoeken dat slachtoffers zelfs geen moeite meer doen om een PV te laten opstellen omdat het voor de politie louter een administratieve formaliteit is en er toch niets gedaan wordt om de daders te vatten.

Inbraken gebeuren steeds ‘s nachts

De meeste inbraken gebeuren overdag, wanneer u niet thuis bent. ‘s Ochtends tussen 8 en 9 uur en In de namiddag tussen 14 en 17 uur zijn de meest populaire tijden. Het drukke verkeer zorgt er voor dat inbrekers minder opvallen.

Ook wanneer u boodschappen gaat doen, moet u opletten. Soms sluiten we niet alles af en zetten we het alarmsysteem niet aan wanneer we ‘snel’ een brood gaan halen.

Inbrekers staan niet graag oog in oog met de bewoners. De kans dat er ‘s nachts ingebroken wordt is bijgevolg kleiner dan overdag.

De beelden van bewakingscamera’s mogen zonder meer op het internet geplaatst worden.

Dat is er eentje dat zich wel eens snel tegen u zou kunnen keren. Hoe wraakroepend het ook is, u bent degene die het portretrecht én het recht op privacy schendt! Camerabeelden mogen enkel gebruikt worden voor juridische doeleinden. Overhandig ze dus aan de politie en hoop er het beste van. Camerabewaking heeft als onderdeel van het beschermen van een woning of kantoor zeker zijn voordelen, maar niet om het heft in eigen handen te nemen.

Inbraken gebeuren meestal tijdens de vakantie

Vreemd genoeg zijn er relatief minder inbraken in juli en augustus. Er zijn wel pieken in maart en in het najaar. En tijdens de eindejaarsperiode loopt u twee keer zoveel kans om het slachtoffer te worden van een inbraak. Deze periode is de buitenkans bij uitstek voor inbrekers omdat we vaak de hele avond uit feesten zijn of op bezoek bij familie en vrienden.

Een afgelegen woning loopt meer risico op inbraak

Blijkbaar verkiezen inbrekers buurten waar meer beweging is, zodat ze minder opvallen. Residentiële wijken worden vaak gemeden. Plaatsen waar buren elkaar niet kennen, zoals appartementsgebouwen, zijn vaker het slachtoffer van inbraken. Zeker appartementen op het gelijkvloers zijn zeer gegeerd. Er zijn behoorlijk wat zwakke plekken waarlangs de inbrekers gemakkelijk binnen kunnen, in alle anonimiteit.

Dit wil niet zeggen dat u in een afgelegen woning nooit met een inbraak te maken zal krijgen. Daar is het vooral aangewezen om een aantal inbraakwerende maatregelen te treffen, waaronder voldoende verlichting en de zichtbare aanwezigheid van een alarmsysteem.

Inbrekers brengen merktekens aan om elkaar te waarschuwen

Hier is de politie er niet helemaal aan uit. Veel mensen beschouwen het als fake news, bangmakerij en onzin. Zeker is dat er af en toe merktekens worden gevonden, zoals plakband op het slot of krijtstrepen. Volgens believers zouden deze merktekens door verkenners worden achtergelaten als aanduiding voor bendeleden over bepaalde specificaties van uw woning.

Of u hier geloof aan hecht of niet, blijf steeds waakzaam. Merkt u toch een merkteken, neem er dan een foto van, verwittig de politie, verwijder het merkteken en blijf de komende dagen extra waakzaam.