Wat zijn de voordelen van een alarmsysteem?

Een degelijk geplaats alarmsysteem biedt niets dan voordelen. Een alarmsysteem vermijdt dat er een inbraak plaatsvindt. Dit is voornamelijk te danken aan het preventieve effect. Wanneer inbrekers zien dat er een alarmsysteem aanwezig is, zijn ze veel minder geneigd om de woning binnen te dringen. 

Een alarmsysteem is een elektronisch systeem dat zorgt dat je een veilig gevoel hebt in je woning. Met behulp van sensoren neemt het de omgeving waar. Wanneer er een onveilige situatie is, zoals een inbraak, laat het een alarm af gaan. Je hebt drie soorten alarmsystemen, namelijk:

 • Ten eerste kan je kiezen voor een draadloos alarmsysteem.
 • Ten tweede kan je kiezen voor een bekabeld alarmsysteem.
 • Ten slotte kan je ook nog kiezen voor een hybride alarmsysteem.

De algemene voordelen van een alarmsysteem

Zoals reeds gezegd is het grootste voordeel van een alarmsysteem het schrikeffect. Dankzij zo’n systeem zijn inbrekers minder geneigd om de woning binnen te dringen. Indien ze toch binnendringen, is er niet veel tijd alvorens het alarm af gaat. Dit zorgt ervoor dat een bewoner of de politie op elk moment kan tussen komen. Dus wanneer een inbreker dit alarm hoort, zal hij zich eerder uit de voeten proberen maken om het risico op betrappen te verkleinen. Daarnaast zijn er nog een aantal andere voordelen, namelijk:

 • Allereerst is het doeltreffend. Het schrikt inbrekers af en het zorgt voor een vermindering van het onveiligheidsgevoel.
 • Daarnaast is een alarmsysteem ook betrouwbaar.
 • Je hebt ook de optie om een stil alarm aan te zetten. Een stil alarm kan je inschakelen met een code of door een druk op de paniekknop. Hierdoor wordt een signaal naar de meldkamer gestuurd. Die gaat het op zijn beurt doorschakelen naar de politie waar ze dit met de hoogste prioriteit behandelen. Hoe sneller de hulp arriveert, hoe minder er wordt gestolen.

Een draadloos alarmsysteem

Wanneer je kiest voor een draadloos alarmsysteem, kies je voor een eenvoudige installatie. Dit systeem werkt op batterijen waarbij je een melding krijgt wanneer je de batterijen moet vervangen. Het grootste voordeel met een draadloos alarmsysteem is dat het altijd blijft werken. Bij bijvoorbeeld een stroomstoring blijft je huis beveiligd. Maar er zijn nog meer voordelen aan zo’n alarmsysteem.

 • Ten eerste is zo’n alarmsysteem flexibel. Je kan dit gemakkelijk uitbreiden. Of wanneer je verhuist, kan je dit alarmsysteem mee verhuizen.
 • Daarnaast heb je voor dit systeem geen kabels nodig, waardoor het ook makkelijker te verbergen is.
 • Deze installatie kan dus gebeuren zonder breekwerken.
 • Ten slotte heb je er geen elektriciteitsaansluiting voor nodig omdat dit alarmsysteem op batterijen werkt.

Een bekabeld alarmsysteem

Daarnaast heb je ook een bekabeld alarmsysteem. Hierbij zijn alle onderdelen van de installatie via kabels met elkaar verbonden. Je kan ervoor kiezen om je kabels zichtbaar aan de muur te plaatsen. Maar je kan er ook voor kiezen om je kabels weg te werken. Hiervoor zijn dan wel breekwerken nodig. De voordelen zijn:

 • Een bekabeld alarmsysteem is een relatief goedkoop alarmsysteem.
 • Daarnaast is het ook betrouwbaar en kent het een lange levensduur.
 • Omdat de centrale en de sirene voorzien is van een noodvoeding, werkt het alarmsystem nog steeds bij een stroomstoring. Ook het veroorzaken van een kortsluiting door mogelijke inbrekers brengt de werking van het alarmsysteem niet in het gedrang.

Een bekabeld alarmsysteem is wel moeilijker uit te breiden. Je moet immers extra kabels voorzien. Er moet op voorhand dus goed nagedacht worden over de plaatsing van de sensoren en de alarmcentrale.

Een hybride alarmsysteem

Bij een hybride alarmsysteem kies je voor een combinatie van een bekabeld en een draadloos alarmsysteem. De installatie is grotendeels met kabels verbonden. Maar ze kan uitgebreid worden met draadloze onderdelen. Ook dit systeem heeft een aantal voor- en nadelen. De voordelen zijn:

 • Door de kabelaansluiting blijft het een betrouwbaar systeem.
 • Dankzij de draadloze onderdelen kan het gemakkelijk uitgebreid worden.
 • Plaatsen waar het moeilijk is om een kabel te leggen kunnen met draadloze sensoren worden beveiligd.

Wil je een veilig gevoel creëren? Wil je niet dat inbrekers aan de haal gaan met jouw persoonlijke spullen? Laat dan een alarmsysteem installeren. Contacteer ons en wij bezorgen je alle informatie die je nodig hebt. We zorgen ervoor dat je een veilig gevoel hebt in je eigen omgeving.