Project VUB met “Fablab” te Brussel

De site van de oude rijkswachtschool in Elsene, Usquare.brussels genoemd, wordt opnieuw ingericht en opengesteld voor de buurtbewoners.

De site van de oude Rijkswachtschool ligt in Elsene en wordt omsloten door de Generaal Jacqueslaan, de Kroonlaan, de Fritz Toussaintstraat en de Juliette Wytsmanstraat. Zeven gebouwen zijn betrokken in deze eerste fase van het project Usquare.brussels. Vijf daarvan hebben een opmerkelijke architecturale en erfgoedwaarde en worden ondersteund door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Concreet moeten deze gebouwen een herstructurering ondergaan, zodat ze universitaire projecten van de ULB en VUB kunnen huisvesten: een instituut voor geavanceerde studies gericht op het onthaal van buitenlandse toponderzoekers, een tolkencentrum en een onderzoekscentrum – beide interdisciplinair en gewijd aan duurzame ontwikkeling – en een internationaal onthaalcentrum voor internationale studenten en onderzoekers. De oude manege die zich op de site bevindt, zal op zijn beurt een overdekte markt voor duurzame voeding worden.

Daarnaast zal de reconversie van de site Usquare.brussels ook een gemeenschappelijk Fablab omvatten, een incubator voor bedrijven, accommodatie voor bezoekende studenten en onderzoekers, gezinswoningen en openbare ruimtes.

Dit fablab en klaslokalen voor de VUB is waar wij aan meegewerkt hebben.  

Wij stonden in voor de elektriciteit, de verlichting, de bekabeling en plaatsing van de branddetectie, de bekabeling van de inbraakdetectie, glasvezelbekabeling en de databekabeling. Er werden ook heel wat nieuwe schakelborden gemaakt en geplaatst. Wij werkten hier voor ATS en werden er ook bijgestaan met al hun expertise qua middenspanning, industriële elektriciteit enz. Verder werkten we ook met de collega’s van APS voor de glasvezelbekabeling.