Keuring elektriciteit

Keuring elektriciteit niet conform?

Je hebt net een huis gekocht maar de elektriciteit is afgekeurd. Of je bent aan het verbouwen en de elektriciteit is afgekeurd. Of verkoop je je woning? Ook dan moet je de elektriciteit laten keuren. Verzwaar je je elektriciteit? Ook dan is een keuring nodig. Wat moet je doen zodat de elektriciteit wordt goedgekeurd? Welke herstellingswerken moeten wij uitvoeren? Wij helpen je zodat je elektriciteit opnieuw wordt goedgekeurd.

Elektriciteit moet je regelmatig laten keuren. Enkel zo kan jouw veiligheid en die van je woning gegarandeerd worden. Er zijn een aantal redenen waarom er een keuring van de elektriciteit moet gebeuren. Maar wat zijn die precies? Wij lijsten het even voor je op.

 • Allereerst moet je elektriciteit laten keuren als je een woning verkoopt. Je bent verplicht een erkende firma aan te stellen die de keuring komt uitvoeren.
 • Maar ook als je een woning koopt, moet er een keuring gebeuren. Is de elektriciteit niet conform? Dan heb je verschillende opties.
  • Je kan een expert laten komen die een schatting maakt van de herstellingskosten. Je kan dan proberen met de verkoper een compromis te sluiten om de kosten van de verkoopprijs af te trekken.
  • Je koopt het huis en neemt alle herstellingskosten op jou. Van zodra je het huis koopt, heb je een termijn van 18 maanden om de elektriciteit in orde te laten brengen. De firma die jouw elektriciteit afgekeurd heeft, moet het nadien opnieuw keuren.
  • De laatste optie die je hebt wanneer de keuring van de elektriciteit niet conform is, is om het huis niet te kopen. Dat is dan ook meteen de meest drastische optie.
 • Daarnaast heb je ook een keuring nodig als je je elektriciteit uitbreidt of verzwaart. Je wilt bijvoorbeeld zonnepanelen laten plaatsen, dan moet je de elektrische installatie uitbreiden of verzwaren. Na deze aanpassing is een nieuwe keuring van de elektriciteit verplicht. Hiervoor heb je 12 maanden om het te laten herstellen.
 • Is je elektrische installatie ouder dan 25 jaar? Ook dan moet er een nieuwe elektrische keuring gebeuren. Ook hiervoor krijg je 12 maanden om die te laten herstellen en opnieuw te keuren.

Je ziet het. Er zijn een heleboel redenen waarbij je jouw elektrische installatie moet laten keuren. Wanneer er een keuring plaatsvindt, kan die ofwel goedgekeurd worden ofwel afgekeurd worden. Maar wat als je elektriciteit wordt afgekeurd? Wanneer je elektriciteit wordt afgekeurd, contacteer je ons. Wij voeren de herstellingswerken uit. Welke we precies uitvoeren, hangt af van de reden waarom je elektriciteit is afgekeurd. Wij helpen je alvast even op weg en geven je de meest voorkomende redenen waarom de elektriciteit afgekeurd wordt.

Keuring elektriciteit niet conform: redenen

Er zijn een aantal redenen waarom de elektriciteit afgekeurd wordt. Wij lijsten je even op welke de meest voorkomende problemen zijn en hoe we dit oplossen.

 • Het eerste veelvoorkomende probleem is het ééndraadschema dat ontbreekt. Alle stroombanen, lichtpunten en stopcontacten worden aangeduid op het ééndraadschema. Wanneer dat ontbreekt of niet volledig is ingevuld, ben je niet in orde. Wij kunnen dat zo voor jou in orde maken.
 • Een ander probleem is het gebrek aan een differentieelschakelaar of verliesstroomschakelaar. Deze schakelaar is een veiligheidselement dat je beschermt tegen elektrocutie, brandgevaar en energieverspilling. Wij kunnen deze schakelaar makkelijk voor jou installeren.
 • Ook de stopcontacten en schakelaars kunnen voor problemen zorgen. Zijn deze in een houten wand geplaatst? Dan heb je hiervoor een speciale gemaakte inbouwdoos nodig. Die garandeert jouw veiligheid. Zitten de stopcontacten en schakelaars niet in een speciaal gemaakte inbouwdoos? Dan moeten wij voor jou alle foutief geplaatste stopcontacten en schakelaars demonteren en opnieuw installeren, met een inbouwdoos.
 • De keuring van de elektriciteit kan ook afgekeurd worden wanneer je stopcontacten niet verbonden zijn met het aardingssysteem. Wanneer je een slechte continuïteit van de aarding hebt, kan je bijvoorbeeld stroomschokken krijgen. Hoe lossen we dit op voor jou? Dit is niet zo evident. Er moeten nieuwe geleiders geplaatst worden. Dit kan tot gevolg hebben dat we misschien wat kap- en breekwerk moeten doen. Maar wanneer de nieuwe geleiders er zitten, kan de keuring van de elektriciteit opnieuw plaatsvinden.
 • Ook de verdeelkast of groepenkast kan afgekeurd worden wanneer het een oudere kast is.
 • Te veel stopcontacten per stroomkring kunnen er ook voor zorgen dat de keuring van de elektriciteit niet conform is. Er geldt namelijk een beperking van 8 stopcontacten per stroomkring.
 • Een van de laatste problemen die regelmatig voorkomt, is als de geleiders onvoldoende geïsoleerd zijn. Ook dit moet aangepakt worden, want slecht geïsoleerde geleiders kunnen zorgen voor brand of elektrocutie. Wij hebben hiervoor speciaal materiaal om de slecht geïsoleerde geleiders op te sporen. Wanneer we die gevonden hebben, kunnen we beginnen aan de herstellingswerken.

Dus wanneer de keuring van de elektriciteit niet conform is, heb je een bepaalde termijn om die te laten herstellen. De herstellingswerken laat je het beste uitvoeren door een professionele elektricien. Aarzel dus zeker niet om ons te contacteren. Wij helpen jou zo snel mogelijk met de herstellingswerken zodat de keuring van de elektriciteit opnieuw kan plaatsvinden.