Capaciteitstarief: wat is het en waarom moet dit er komen?

Vanaf 01/01/2023 is het capaciteitstarief van start gegaan.

Luminus, waar wij, via ATS Groep, deel van uitmaken, heeft een korte uitleg ter beschikking gesteld via deze link: Wat is het capaciteitstarief? 

Waarom diende dat er te komen?

Door de energietransitie (overstappen naar andere toepassingen en andere energiebronnen) zullen we het energienet méér en anders gebruiken. We kiezen steeds vaker voor verwarming via een warmtepomp en verplaatsen ons meer en meer met elektrische wagens. Verder produceren we zelf energie door het plaatsen van zonnepanelen. Dit zorgt ervoor dat het net zwaarder belast wordt.

De bedoeling van de nieuwe nettarieven (capaciteitstarief) is om gezinnen en bedrijven aan te moedigen het distributienet efficiënter te gebruiken.

Zo zouden nieuwe investeringen in het distributienet minder snel moeten gebeuren en zouden de tarieven voor iedereen betaalbaar blijven. Die investeringen zouden miljarden bedragen, dus we hebben er allemaal belang bij om onze energie zo efficiënt mogelijk te gebruiken.

Luminus stelt nog andere tools ter beschikking stellen:

  1. Energiescan: https://samenvooruit.luminus.be/bedrijven/energiescan  Hier kunnen professionele bedrijven een online scan doorlopen met aanvullend advies en een overzicht van energie-efficiënte oplossingen.
  2. Subsidiekompas: https://samenvooruit.luminus.be/bedrijven  Hier werd er een professioneel overzicht gemaakt van alle energiesubsidies in Vlaanderen, Wallonië, Brussel en federaal. Dit is een gratis tool die Luminus aanbiedt en wij denken dat dit een meerwaarde is voor onze klanten of mogelijke klanten.Ook Fluvius stelt informatie beschikbaar: hier is de link naar een Webinar van Fluvius hierover: Webinar: Capaciteitstarief voor sectorfederaties (1 december) (vimeo.com).Er is ook een link naar een elektronische brochure hieromtrent: Webinar_sectorfederaties.pdf (flexmail.eu)